Stooktips

Voorkom overlast!

Hinder door houtrook wordt erger door slecht stookgedrag. Daarom hieronder een aantal tips van het RIVM over schoner stoken! Door op onderstaande stooktips te letten kunnen overlast en gezondheidsklachten door rook van houtkachels en haarden worden voorkomen en beperkt. 

Dik Geurts Odin
Juiste grootte van uw kachel

Het is belangrijk dat de haard of kachel de juiste capaciteit heeft voor de ruimte die u wilt verwarmen. In veel gevallen heeft de kachel een te grote capaciteit. Het wordt dan al snel te warm tijden het stoken, waardoor het vuur gaat smoren. Hierdoor komen er veel meer schadelijke stoffen vrij omdat er sprake is van onvolledige verbranding. Kom naar onze showroom en laat u deskundig adviseren, ook kan onze rekenhulp (te vinden op onze homepage) de benodigde capaciteit berekenen. 

Stuv 30
Rookkanaal & schoorsteen

Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel. Een schoorsteen moet voldoen aan de daar gestelde eisen in het bouwbesluit. Want met een goed geïsoleerde schoorsteen en rookkanaal worden de rookgassen op de juiste manier afgevoerd. Dit is belangrijk voor uw gezondheid en het voorkomen van schoorsteenbranden. Een rookkanaal dat te kort is, of dicht in de buurt van omliggende panden is aangebracht, kan een oorzaak zijn van overlast. Onze vakkundige medewerkers kennen de wettelijke richtlijnen en deze worden ten alle tijden nageleefd.

Houtvuur aanmaken

Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Het vuur aanmaken met brandbare vloeistoffen is uit den boze. Een goede methode is om te beginnen met dik hout op de as, daarop losse houtjes en aanmaakblokjes en dit aan te steken. Dit is de zogenaamde Zwitserse methode, te zien in onderstaand filmpje!

Stook alleen droog, onbehandeld hout

Alleen gekloofd hout, dat minimaal twee jaar buiten onder een afdak te drogen heeft gelegen is geschikt voor uw open haard of houtkachel. U herkent droog hout aan scheuren en loszittende schors. Het stoken van nat hout zorgt voor een onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is. 

Schoorsteenvegen

Laat minstens een keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman. Regelmatig uw schoorsteen laten vegen voorkomt problemen, bijvoorbeeld een schoorsteenbrand.

Stook niet bij windstil of mistig weer

Door gebrek aan wind of bij mist kunnen rookgassen om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid en die van uw buren. Een windkracht van minder dan 2 op de schaal van Beaufort wordt beschouwd als windstil weer.

Frisse lucht

Een open haard verbruikt zuurstof. Een houtkachel verbruikt veel minder zuurstof dan een open haard. Ventileer de woning extra door een raam of deur op een kier te zetten tijdens het stoken. Echter bij de nieuwe houthaarden is er vaak een aansluiting voor verse luchttoevoer. Deze zorgt ervoor dat er geen zuurstof uit de woonkamer wordt gehaald maar van buiten. Dan is extra ventileren niet nodig.

 

Volledige luchttoevoer

Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen volledig open als u begint met stoken. Goede houtkachels zijn voorzien van regelbare kleppen, waarmee de luchttoevoer kan worden geregeld. Zet deze kleppen ook volledig open tijdens het stoken. Als het vuur te heet wordt, voeg dan minder brandstof toe. 

Stuv 30
Uitbranden houtvuur

Laat een houtvuur vanzelf uitbranden. Als u een houtvuur tempert door de luchttoevoer te verminderen, komen veel schadelijke stoffen vrij. Laat het vuur daarom vanzelf uitbranden.

Dik Geurts Odin
Controleer of u goed stookt

U kunt eenvoudig zelf controleren of u goed stookt. Loop even naar buiten om de kleur van de rook uit uw schoorsteen te controleren. Kleurloze rook wijst op een goede verbranding. Gekleurde rook duidt er op dat de verbranding slecht is. De vlam in de houtkachel het heldergeel zijn en niet onrustig flakkeren.

Advies nodig? Kom eens langs!

Deel deze pagina op