Veelgestelde vragen

Stooktips
Een aantal stooktips op een rij.
  • Gebruik bij het aanmaken van de haard de 'Zwitserse methode'.
  • Laat bij een houtgestookte haard de schoorsteen minstens 1x per jaar vegen.
  • Laat altijd wat as achter in de haard.
  • Doof het houtvuur niet, maar Laat het uit zichzelf uitgaan.
  • Stook goed gedroogd hout (2 tot 3 jaar drogen of vochtpercentage lager dan 20 %).
  • Gebruik géén behandeld hout (verf, beits, geïmpregneerd, etc).
  • Stem de capaciteit van de haard af op het vertrek.
  • Stook niet bij uitzonderlijke weerssituaties (mist, storm). 
  • Zorg voor een goede zuurstoftoevoer.
Afvoer / rookkanaal
Kan ik ook een haard of kachel plaatsen als ik geen schoorsteen heb?

Ook wanneer je woning niet voorzien is van een schoorsteen of een andere bestaande rookgasafvoer, is het in de meeste gevallen mogelijk om een haard of kachel te plaatsen. Verreweg het merendeel van de hedendaagse gaskachels en gashaarden zijn voorzien van een gesloten verbrandingssysteem. Hierbij is er geen traditionele schoorsteen meer nodig.

Welk rookgasafvoermateriaal kan ik gebruiken voor een gesloten gashaard?

Haarden en kachels met een gesloten verbrandingssysteem moeten worden aangesloten op een concentrisch rookgasafvoersysteem. De haarden worden namelijk getest en gekeurd volgens CE-normen met dit rookgasafvoersysteem. Zo weet je zeker dat het toestel en de afvoer optimaal op elkaar zijn afgestemd en goed functioneren.

Kan ik mijn bestaande schoorsteenkanaal gebruiken voor de rookgasafvoer?

Of je een bestaand schoorsteenkanaal kunt gebruiken, hangt af van de afmetingen van dit kanaal. Heeft het bestaande schoorsteenkanaal minimaal een diameter van 150 mm, dan is het mogelijk om van jouw schoorsteen een concentrisch rookgaskanaal te maken. Er wordt dan door de schoorsteen een roestvrijstalen, flexibele buis getrokken met een doorsnede van 100 mm. Door deze flexibele buis worden de rookgassen afgevoerd naar buiten. De overige ruimte in het schoorsteenkanaal zorgt voor verse zuurstoftoevoer naar je haard of kachel. Bovenop de schoorsteen wordt een speciale schoorsteentop geplaatst om uitgaande rookgassen en binnenstromende zuurstof te scheiden.

Kan de rookgasafvoer ook via de gevel?

Het is mogelijk om het rookgaskanaal aan te sluiten op een eenvoudige gevel- of op een dakuitmonding. Een aanleg van een nieuwe schoorsteen is meestal niet nodig. Er zijn mogelijkheden om het rookgaskanaal tot een lengte van 8 meter horizontaal te verslepen. Kom naar onze showroom voor meer informatie.

Moet ik voor het installeren van een haard een bouwvergunning hebben?

Dat is een vraag die niet zonder meer met “ja” of “nee” te beantwoorden is. U heeft in principe geen bouwvergunning nodig als: er geen veranderingen worden aangebracht aan het uiterlijk van de woning of de omgeving, en de constructie niet wijzigt, en er geen sprake is van een monument of beschermd dorps- of stadsgezicht. Maar het is zeer wel mogelijk dat er binnen uw gemeente toch een bouwvergunning of andere vergunning nodig is. Uw gemeente kan u daarover inlichten. Maar ook als u geen bouwvergunning nodig heeft, moet de installatie van een haard of kachel altijd voldoen aan de bepalingen van het Bouwbesluit. Laat de installatie dan ook altijd door een vakman uitvoeren. Spelen met vuur is leuk, maar moet wel verantwoord gebeuren.

In mijn huis zit al een schoorsteen. Is het verstandig deze te laten controleren voordat er een haard of kachel op wordt aangesloten?

Dat is zeker verstandig. Een schoorsteen dient niet alleen in uitstekende staat te zijn om brandgevaar te voorkomen, ook de diameter, hoogte, aantal bochten, etc. zijn van belang om de haard of kachel goed te laten functioneren.

Waar moet de uitmonding van een rookkanaal voor een houtgestookte haard of kachel aan voldoen?
Deze moet in de meeste gevallen circa 50 cm boven de nok uitsteken, zodat er geen hinder is voor de omgeving en er gegarandeerde trek is.
Waarom kan een gevelafvoer bij pelletkachels niet worden toegepast?
Waarom deze informatie?

Verschillende organisaties hebben hun zorgen geuit gezien de hoeveelheid brandmeldingen bij pelletkachels. Hieruit blijkt dat er nog veel ondeugdelijke installaties zijn waar pelletkachels met gevelafvoeren zijn aangesloten. Er zijn nog steeds enkele installateurs die pelletkachels via een gevelavoer aansluiten terwijl het onmogelijk is daarbij te voldoen aan alle wettelijke eisen en die van de fabrikant. Dit komt ondermeer omdat de huidige regelgeving voor pelletkachels niet altijd even duidelijk is.  

Wettelijke eisen.
  • Een geveluitmonding is niet toegestaan omdat de normering geen mogelijkheid biedt de verdunningsfactor te berekenen bij een gevelafvoer voor pelletkachels. (M.u.v. het een 'blinde muur'waar zich geen enkele ventilatieopeningen (of ramen) bevinden.
  • De afstand tot buren (erfgrens) is 1 meter en tenminste 2 meter bij een loodrechte uitgang.
  • Er is een minimale afstand tot gevel, balkon of overstek van tenminste 50 cm (geveldoorvoer).
  • De uitgang moet bestand zijn tegen sterke tegenwind, welke door de installateur berekend moet worden.
  • Het rookkanaal moet voldoen aan de veiligheidseisen, waaronder brandveiligheid. (Enkelwandige uitgangen naar buiten zijn ten strengste verboden!).

 

De eisen van de fabrikant
  • Een pelletkachel moet een minimale trek hebben van 10-12 Pa. Dit is niet mogelijk bij een gevelafvoer.
  • Indien een kanaal onvoldoende trek heeft en er is sprake van een onderdruksituatie in de woonkamer kan er een gevaarlijke concentratie van rook in de kamer komen. Met alle gevolgen van dien.
  • Een rookgaskanaal voor een pelletkachel dient regelmatig geveegd te worden. Dit om schoorsteenbrand te voorkomen. Let op een gevelafvoer is door weersinvloeden veel gevoeliger voor schoorsteenbrand!
Terugslag van rook?
Zorg voor goed brandhout

Een kachel volstoppen met allerlei afval, geverfd, gelakt of ander bewerkt afvalhout: het gebeurt jammer genoeg nog te vaak. En het is een garantie op een pak luchtverontreiniging. Tests hebben uitgewezen dat slechte brandstof de uitstoot van giftige stoffen ettelijke keren omhoog jaagt.

Ook slecht brandhout zorgt voor problemen. Als het hout te nat is, bijvoorbeeld, of van slechte kwaliteit. Niet alleen levert je hout dan veel minder warmte, de uitstoot van fijnstof en CO2 gaat er meteen van door het dak.

Brandhout laat je best minimaal twee jaar drogen, op een droge en goed verluchte plaats. Daarnaast kies je best voor hard hout, zoals eik, beuk of es. Dat brandt veel langer en zorgt voor veel meer warmte en een betere, schonere verbranding. Zachter hout van berken en wilgen kan ook, maar de regel blijft: goed laten drogen. Minder aan te raden is hout van sparren of dennen: het hars blijft makkelijk aan de schoorsteen kleven en zorgt voor meer roetafzet.

Hak je hout ook op de juiste manier: gekloven hout brandt beter dan ronde takken, omdat het een groter contact maakt met het vuur. En als je je hout zelf niet hakt, probeer na te gaan waar je gekocht hout vandaan komt. Kijk naar ecolabels, aanduidingen van duurzaam bosbeheer en ga te rade bij een betrouwbare houtleverancier. Niemand wordt er beter van als voor onze kachels ecologisch waardevolle bossen moeten sneuvelen.

Leer goed stoken.

Veel mensen maken hun kachel nog aan met krantenpapier: dat is fout. De inkt van het papier zorgt ook voor schadelijke stoffen en koekt aan je schoorsteen. Je gebruikt beter natuurlijke aanmaakblokjes en laat al het papier en karton achterwege.

Je stapelt je hout best ook geschrankt opeen, tot je een soort minibrandstapel krijgt. En vooral: die brandstapel steek je niet van onderen aan, maar van boven. De aanmaakblokjes komen dus bovenop het hout: je stopt ze er niet onder. Dat lijkt bijna tegennatuurlijk, maar het werkt blijkbaar.

Die zogenaamde top-fire methode doet de fijnstofuitstoot en rook spectaculair dalen. Uit tests blijkt dat er maar liefst tot 73 procent minder fijnstof de lucht ingaat tijdens de aanmaakfase. Een aanzienlijke vermindering, want precies bij het aansteken (en uitdoven) van je kachel is de fijnstofuitstoot het grootst.

Zorg er ook voor dat je hout niet te lang is, zodat het geen contact maakt met de zijkanten van je kachel: dat veroorzaakt extra roetafzet.

Kijk ook naar de ruit van je kachel: als die zwart aanslaat, dan heb je een slechte verbranding en moet je de luchtinlaat aanpassen. Net als bij te grote rook- en geurontwikkeling: dan is de verbranding gewoon slecht en schieten de emissies van schadelijke stoffen de hoogte in.

Stoken bij mist of windstil weer

Stook niet bij windstil of mistig weer.

Door deze weersomstandigheden blijft de lucht hangen. De schadelijke stoffen raken onvoldoende verdund, slaan onmiddellijk neer en zorgen gegarandeerd voor overlast.

Onderhoud
Heeft een gashaard onderhoud nodig?

Een gashaard heeft evenals elk verbrandingstoestel jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig. Informeer bij ons naar een onderhoudsabonnement.

Heeft een houthaard onderhoud nodig?

Laat minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen vegen.

Controleer het binnenwerk en de sluitingen of deze nog intact zijn en vervang deze wanneer dit nodig is. Hierin kunnen wij u adviseren wanneer dit moet gebeuren.

Storing aan uw gashaard?
Batterijen vervangen in de ontvanger

Geeft de haard wel een signaal af, maar ontsteekt deze niet verder?

Probeert u eens de batterijen te vervangen van de ontvanger. De ontvanger vind u meestal achter het bedieningsluikje aan de zijkant van de haard.

Installatie wifi module Bellfires

In deze video laten we u in 4 stappen zien hoe u de wifi-module van Bellfires installeert op een haard met Symax-2 bediening.

Installatie app Bellfires
In deze video laat Benoît De Backer zien hoe je de Bellfires Gas App gemakkelijk en snel in kunt stellen. Met deze App kun je de gashaard op afstand bedienen via mobiele telefoon of tablet. Deze app is gratis te downloaden. Hiervoor heeft u wil de wifi module nodig op de gashaard.
Vermogen
Hoe bepaal ik het benodigde vermogen voor een nieuwe haard of kachel?

Het vermogen van een haard of kachel moet zijn afgestemd op de ruimte die je wilt verwarmen. Vaak kiezen mensen voor een haard of kachel met meer vermogen dan de ruimte nodig heeft. Het gevolg is dat je het toestel maar kort of alleen op een lage stand kunt laten branden. Door het hoge vermogen wordt het snel te warm in de woonruimte. Bij houthaarden en houtkachels leidt dit tot een slechte verbranding, zwarte aanslag op de ruiten en een hogere uitstoot. Bij gashaarden en gaskachels betekent dit vooral dat je niet optimaal kunt genieten van het mooie vlambeeld. Je kunt op eenvoudige wijze het vermogen bepalen dat je nodig hebt om de gewenste ruimte te verwarmen. Ga naar onze homepage en klik bij de haardenkeuzehulp op 'bereken het gewenste vermogen van uw kachel'. Let wel; dit is slechts een richtlijn, in onze showroom kunnen wij u vakkundig adviseren.

Wat is het verschil tussen capaciteit en rendement?

De capaciteit wordt bepaald door de hoeveelheid brandstof waarmee een verbrandingstoestel wordt gevuld (zowel hout als gas). Rendement is het percentage van de hoeveelheid warmte die daadwerkelijk wordt afgegeven aan de ruimte, ten opzichte van het ingebracht vermogen van een toestel.

Haard of kachel?
Wat is het verschil tussen een haard en een kachel?

Naast het verschil tussen houtgestookt en gasgestookt, maak je ook een keuze voor een haard of een kachel. Over het algemeen kun je zeggen dat een haard op de eerste plaats sfeerverwarming biedt en in de tweede plaats warmte. Bij een kachel staat de warmte juist voorop en is sfeer een secundair aspect. De laatste jaren is het verschil in rendement tussen gashaarden en gaskachels, en houtkachels en houthaarden steeds kleiner geworden. Ook zijn er gaskachels en houtkachels met een mooi vuurzicht, die naast warmte ook sfeer brengen in je interieur. Toch kun je in het algemeen zeggen dat een kachel op de eerste plaats als doel heeft om een ruimte te verwarmen, en een haard op de eerste plaats sfeerverwarming biedt.

Wat is het verschil tussen een open haard en een allesbrander?
Een allesbrander bestaat niet. Stooktoestellen dienen altijd gestookt te worden met de daarvoor geëigende brandstof. Een open haard is een houtgestookt niet afsluitbaar verbrandingstoestel. De moderne (gesloten) toestellen kenmerken zich door een hoger rendement en een lagere uitstoot van schadelijke stoffen.
Pelletkachels
Is een pelletkachel veel goedkoper in het gebruik dan het stoken met aardgas?

Afhankelijk van de hoeveelheid pellets dat u inkoopt is het stoken met pellets tot nu toe zo’n 40% goedkoper dan aardgas. En gezien de prijsstijgingen in het verleden, wordt het verschil tussen de prijs van aardgas en pellets steeds groter.

Is een pelletkachel milieuvriendelijk?

Het verbranden van pelletkorrels levert rookgassen op. Deze rookgassen bevatten CO2. Echter in verhouding met aardgas komt er veel minder CO2 vrij. Bovendien zal er een vergelijkbare hoeveelheid CO2 vrijkomen als men hout laat verrotten. Bij het verrotten komt zelfs methaangas vrij dat schadelijker is voor het milieu. Bij verbranding is dit veel minder. Een ander voordeel bij een pelletkachel is het hoge rendement, waardoor het hout optimaal verbrand wordt.

Op internet zijn veel aanbieders van pelletkachels die erg goedkoop zijn, hoe zit dit?

We zien de laatste tijd steeds meer ‘gelukszoekers’ die via internet de pelletkachels heel erg goedkoop verkopen. Op zich is daar niets mis mee. Echter is het vaak, ondanks hun toezeggingen, heel erg moeilijk om service of onderdelen te verkrijgen. Terwijl dit bij een pelletkachel van groot belang is. Indien u niet de juiste onderdelen kunt verkrijgen kan ’t voorkomen dat u naar een paar jaar de kachel niet meer kunt gebruiken. Nordic Fire heeft alle onderdelen op voorraad. Wij beschikken over een landelijk werkende service dienst en hebben meer dan 80 vakkundige dealers door heel Nederland die eveneens de service kunnen verrichten zoals Van Benthum Haarden.

Heb ik een schoorsteen nodig voor een pelletkachel?

Een pelletkachel moet door het dakvlak uitmonden, middels een veilig en juist schoorsteenkanaal. Een geveluitmonding in een gevel met ventilatieopeningen of ramen is niet toegestaan in Nederland (bouwbesluit). Een uitmonding door een blinde gevel (zonder ramen of ventilatieopeningen) is echter niet expliciet uitgesloten in de Nederlandse wet. Echter wil men aan de overige wettelijke eisen voldoen dan is dit eigenlijk onmogelijk. Daarnaast geeft een geveldoorvoer veel vaker praktische problemen: Eerder kans op schoorsteenbrand, opstartproblemen, uitval door harde wind en meer kans op overlast naar de omgeving. 

Hoe zit het met fijnstof?

Een pelletkachel stoot ook fijnstof uit. Echter de concentratie fijnstof ligt onder de 20mg/kuub. Dit is ver onder de strengste norm welke op dit moment in o.m. Duitsland gesteld wordt. Bovendien is de fijnstof uitstoot biologisch afbreekbaar.

Hoe brandt het vuur van een pelletkachel?

In vergelijking met een houtvuur brand het vuur van een pelletkachel iets wilder omdat er veel lucht bijkomt. In de hoogste stand heeft men toch nog een groot vlammenspel. De meeste pelletkachels van Nordic Fire zijn uit te voeren met een houtblokkenset waardoor het vuur nog meer het vuur van een houtkachel benadert.

Maakt een pelletkachel geluid?

Een Nordic Fire pelletkachel is de stilste in zijn soort. De ontwikkeling is de laatste jaren onder meer gericht geweest op het geluidsniveau. Dankzij deze ontwikkeling en de extra stilfunctie zijn onze pelletkachels zeer geluidsarm.

Kan ik de pelletkachel ook instellen op tijd of temperatuur?

Een Nordic Fire pelletkachel kan men geheel naar wens instellen. Ook kan men de pelletkachel automatisch laten starten en een gewenste tijd weer uit laten gaan. Daarnaast kan men een gewenste kamertemperatuur instellen waardoor de pelletkachel deze vervolgens automatisch op temperatuur houdt.

Zit er veel onderhoud aan een pelletkachel?

Een pelletkachel dient goed te onderhouden worden. U dient de aslade te reinigen en het ‘vuurbakje’ moet schoon zijn. Tenminste 1 x per jaar is onderhoud nodig. Dit kan Van Benthum haarden voor u doen.

Gaan die pellets niet ook in prijs stijgen net als gas?
In het buitenland zien we dat de laatste jaren de prijs van pellets behoorlijk stabiel is en niet sterk stijgt. Vanwege de toegenomen aantal producenten hiervan zal de prijs onder druk komen te staan en misschien zelfs dalen. De laatste jaren is het verschil t.o.v. aardgas of stookolie steeds groter geworden. Het stoken met pellets kan u zelfs een besparing oplevering van meer dan 40% op uw stookkosten.

Deel deze pagina op